Anasayfa / Yazarlar / Yalçın SEZER / Yalçın Sezer’den Sezon Değerlendirmesi ve Öneriler

Yalçın Sezer’den Sezon Değerlendirmesi ve Öneriler

Arıcılık camiasının değerli temsilcileri hepinize saygı ve selamlarımı sunarım.

Malumunuz üzere bu yıl arıcılarımız pek hoş olmayan bir sezon geçirdi. Türkiye’nin bir çok bölgesinde durum bu şekilde. Çok nadir bir kaç lokalde bal Üretimi gerçekleşti.

Gelişmiş arıcılık bilgisine sahip ülkelerde bal sezonu sonrası yeni sezon hazırlıkları başlar. Önümüzdeki sezon şu anda başlamış bulunmakta.

Yapmamız gereken bir kaç önemli iş için 1,5-2 aylık bir süremiz var ki bu süreç çok iyi değerlendirilir ise ilkbaharda yüzümüzü güldürecek sonuçlar ile karşılaşacağız.

1- Bu güne kadar ana arıların genç ve istediğimiz ürüne uygun olarak yetiştirilmiş ırktan değiştirilmiş olması gerekiyor idi. Ana genç olsun diye kalitesiz bir birey ile yola devam etmenin anlamı yok. En iyi ana doğal oğulların çıktığı dönemde yetiştirilmiş olmalı idi.

2- Varroa ilacı mutlaka ruhsatlı ilaçlar ile yapılmalıdır. Bu yıl bal döneminde kadroların zayıflamasının nedenlerinden bir tanesi merdiven altı arı ilaç ve solüsyonlarından kaynaklanan önce güçlü varroa dökümü. Sonra arı dökümü. Göreceksiniz ileriki yıllarda da insan dökümü olacaktır. Bu konuya hassasiyetle uymanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Zira bağışıklık sistemi çöken arıların mevcut kayıpları ile bakamadıkları yumurtalarda hem çürüme Hemde zararlı mikroorganizmaların çoğalması nosema gibi rahatsızlıkların ortaya çıkması için zemin hazırlamaktadırlar. Sizin tedbir almanız yeterli değil kitlesel mücadele yapmamızın zarureti var. Çevremize de bu bilinci yaylım.

3-Kışa kadar olan süre içinde arılar mutlaka sıvı veya katı besin ile beslenmelidir. Buradaki amaç kışa güçlü bir kadro ile girmektir. Balı var besleme yapmayacağız diyemezsiniz. Zira içerideki ile değil dışarıdaki besin ile yumurta aktivitesi artar.

4-Çok zayıf iki arı birleştirilmelidir. Çerçeveler yoğun olarak arı ile kaplı olduğunda en düşük arı miktarı 3 çerçeve olmalıdır. Bu şekildeki bir arı kaygısız bir şekilde bahara çıkacaktır.

4- Kışlık stoklar için bir formül dıştaki çerçeveler bal dolu ortadakiler merkeze doğru balı azalan kuluçkalık alanı olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ancak kış süresince arı arının kuluçka alanı ile bal kemerinin alt kısmından balı tükettiği için buradaki bal kemeri oldukça kışa girerken kalın olmasında fayda vardır.

5- Bu bal kemeri kovanlarınızda ince ve bal yeterli değil ise stok beslemeleri kısa sürede ve yoğun bir şekilde verilmelidir.

6- Arılarınızı yerden yüksekte ve hava alan standart kovanlarda bulundurun.

Hepinize hürmetlerimi Sunarım. Kendinize iyi bakın görüşmek üzere.

Hakkında arı terbiyecisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir