ARILAR İÇİN LACTOBACİLLUS KUNKEEİ BAKTERİSİNİN FAYDALARI

Lactobacillus kunkeei bakterileri arının çenelerinde, sindirim siteminde, larvaların bağırsaklarında, petek içindeki balda ve polende bol miktarda bulunmaktadır. Lactobacillus kunkeei bakterileri fruktozu parçalayarak laktik asit üretimde görev yaparlar. Laktik asit antibakteriyel ve antifungal özelliğinden dolayı koloni ortamında zararlı bakteri ve mantarların üremesine karşı olurlar. Ayrıca laktik asit varroaya karşı etkili olduğu bilinmektedir.

Son zamanlarda arının sağlığını koruması için probiyotiklerin arılarda kullanılması araştırılmıştır. Bu probiyotikler içinde en fazla ilgiyi lactobacillus kunkeei toplamayı başarmıştır. Nedeni lactobacillus kunkeei dış parazit olan ve arı sağlığına ciddi olumsuzluk yaratan varroaya ve arılarda özellikle sonbahar aylarında ve ilkbahar başlarında meydana geldiğinde ciddi kayıplar yaşatan nosema ceranaya karşı oldukça etkili olduğu, koloni ortamında sayılarını iyice azalttığı çalışmalar ile bulunmuştur. Varroaya karşı püskürtme yolu ile kullanıldığında %95-100 arasında varroaları öldürdüğü yapılan çalışmalar ile kanıtlanmış durumdadır. Beslenme ile birlikte keklere lactobacillus kunkeei bakterlerinin eklenmesi Nosema cerana mantarını çoğalmasını baskıladığı ve çoğalmasını engellediği de yapılan başka çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Dünya üzerinde arı kolonilerinde görülen ve en ölümcül bakteri olan amerikan yavru çürüklüğüne neden olan P. Larvae bakterisini etkilerini ciddi şekilde azaltan, arılarda %86-90 oranında ölüm oranını %56,67 oranlarına düşürdüğü yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Sağlıklı gelişen kolonilerde lactobacillus kunkeei bakterileri bol miktarda bulunmaktadır fakat tarımsal kirlilik, monokültür tarım uygulamaları, arıcılık alanında uygulanan bazı yanlış ürünler bu bakterilerin ve bunun gibi özel yararlı bakterilerinin dengesini ve sayılarını azaltması koloniyi salgınlara karşı açık hedef haline getirmektedir. İşte arıcılık alanında arılara probiyotik ile desteklemek bozulan bu dengeyi iyileştirmek ve sağlıklı giden koloninin sağlığını korumakta baş rol oynamaktadır.

Lactobacillus kunkeei bakterileri bu probiyotikler içinde olması gereken bir bakteri türüdür. Ülkemizde şu anda bu bakteriyi içeren herhangi bir ürün satılmasa da arılar için özel olarak satılan bazı arı probiyotiklerin içine yer almaktadır. Daha sağlık bir koloni, kalıntı bırakmayan bir ürünle yapılan üretimle daha sağlıklı ürün üretmek için ülkemiz arıcılığı için bu ürünlerin geliştirilmesi ve arıcıların kullanılması için piyasaya sunulmasını arzuluyoruz.

 

Kaynaklar;

https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/BM2019.0164

https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/BM2017.0075

https://www.mdpi.com/2075-4450/11/9/555

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X17301845?via%3Dihub

Hakkında İnovatif Arıcılık

İlginizi Çekebilir

Arıların Yavru Çürüklüğü Hastalığı Teşhis, Mücadele Ve Korunma Yöntemleri

Türkiye; coğrafi yapısı, zengin bitki florası, nektar kaynakları, uygun ekolojisi, koloni varlığı ve arı popülasyonlarındaki …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir